استاندارد HACCP – استاندارد مدیریت ایمنی و بهداشت مواد غذایی
توف نورد ، استاندارد ایران ، ایزوسیستم ، ایزو بهسان ، بهسان ویژن ، qal ایزو،
استاندارد HACCP چیست ؟
جهت اخذ HACCP ( دریافت ایزو HACCP – صدور ایزو HACCP ) ایزوسرت آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
استاندارد HACCP ، اصول تحلیل خطر و کنترل بحران در صنایع غذایی را بیان می کند. همچنین جزئی از مراحل نرم افزاری توسعه یافته توسط کمیته ی غذایی کدکس، زیرگروه سازمان جهانی سلامت (WHO) میباشد. علاوه بر این، ایزو ۲۲۰۰۰ ترکیبی از سیستم HACCP با برنامه های پیش شرطی یا (PRPs) است. به عبارت بهتر استاندارد HACCP را می توان زیرمجموعه استاندارد مدیریت کیفیت مواد غذایی ISO 22000 تعریف کرد.
تحلیل خطر تولید مواد غذایی در HACCP
تحلیل خطر از طریق به کار گیری استاندارد HACCP کلیدی است برای ورود به سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی، تحلیل خطر به شرکت ها کمک میکند تا دانش مورد نیاز برای پایه ریزی و اجرای میزان کنترل خطر موثر را به دست آورده و به آن نظم دهد.
در استاندارد HACCP هر خطری که به طور منطقی امکان رخ دادنش در زنجیره ی مواد غذایی وجود دارد باید شناسایی و ارزیابی شود، مانند خطراتی که میتواند مربوط به نوع فرآیند و تجهیزات مورد استفاده باشد. بنابراین، استاندارد ایمنی مواد غذایی برای تشخیص و ثبت اینکه چرا شرکت به کنترل خطرات مشخصی نیاز دارد و شرکتهای دیگر چنین نیازی ندارند، معیارهایی مشخص می کند.
دامنه کاربرد HACCP در صنایع غذایی
کلیه ی سازمان ها ، شرکت ها و مراکزی که در فرایند تولید یا آماده سازی محصولات غذایی نقش دارند نظیر کارخانجات صنایع غذایی ، کشتارگاه ها ، رستوران ها و … می بایست استاندارد HACCP را اجرایی نمایند.
اهمیت HACCP (هساپ) در ایران
در ایران توجه به استاندارد HACCP بسیار جدی شده است تا جایی که تنها کشتارگاه هایی که مجاز به صادرات محصولات هستند که موفق به دریافت کد IR شوند. برای دریافت کد IR می بایست الزامات این سیستم اجرایی شده، سپس توسط کارشناسان ممیزی و بررسی شود.
همچنین صنایع لبنی برای تولید شیرهای غنی از D توسط سازمان های ذیربط بررسی می شوند تا مشخص گردد آیا آن شرکت تولیدی سیستم HACCP را رعایت نموده است یا خیر و تنها شرکت هایی که ارزیابی خطر تولید محصولات غذایی را اجرایی نموده باشند موفق به دریافت تاییدیه خواهند شد. در ایران استاندارد HACCP با نام هساپ نام جا افتاده و از این عبارت نیز استفاده می شود.
خطرات تأمین غذایی
مثالهایی برای خطرات تأمین غذایی و کاربرد استاندارد HACCP :
- بیماریها یا حشرات
- آلودگی، مواد ضد آفت، آلودگی شیمیایی تروریستی (بیو تروریزم)
- به کار گیری بد یا آماده کردن نامطلوب
- موقعیتهای غیر بهداشتی
- برچسب اشتباه زدن یا ذخیره سازی نامطلوب
- حمل و نقل (یک خطر ذاتی نیست اما هرچقدر مواد غذایی بیشتری به مسافتهای دورتری فرستاده شوند، احتمال خطر بیشتری هم وجود دارد)
توسعه برنامه استاندارد HACCP
توسعه و پیگیری برنامه استاندارد HACCP حس خوبی از تجارت به وجود می آورد و اکنون بسیاری از دولتها خواستار این اند که همه ی شرکت های در زنجیره ی مواد غذایی از تولیدکنندگان گرفته تا فروشندگان و حتی تولیدکنندگان تجهیزات، برنامه های خودشان را داشته باشند.